Meni

Kako atestirati zatamnjena stakla?

Atestiranje zatamnjenih stakala u Srbiji uvedeno je 2018. godine i od tada je dosta pojednostavljeno. U ovom tekstu možete pročitati: šta je dozvoljeno, kakva je procedura za atest i koliko to košta.

Atest za Zatamnjivanje auto stakla

Što se tiče dozvoljenog stepena zatamnjenja, tu se ništa nije menjalo još od 2012. godine.
  • Zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo mogu biti zatamnjeni bez limita, što znači da zatamnjenje može biti i 100%.
  • Kada su u pitanju prednja bočna stakla, u ravni vozača, ona mogu biti zatamnjena do 30%. Prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Kada znamo šta je dozvoljeno, postavlja se pitanje: Kako doći do atesta? Kao što smo rekli, ova procedura je sada jednostavnija nego što je bila ranije. Da biste uradili atest za zatamnjena stakla potrebno je sledeće:

1. Saglasnost proizvođača


Prvi dokument koji je potreban za atest je Saglasnost proizvođača za ugradnju folija. Ova potvrda se može dobiti kod bilo kog ovlašćenog uvoznika automobila za Srbiju. Cena ove potvrde se kreće oko 3.000 dinara, u zavisnosti od proizvođača.

Ukoliko zatamnjujete stakla u Black Glass-u imaćete besplatnu saglasnost za sledeće marke automobila: Skoda, Mercedes, BMW, Ford, Infinity, Mazda, Hyundai, Citroen.

2. Izjava o ugrađenoj foliji


Drugi dokument koji je potreban za atest je Izjava o ugrađenoj foliji. Ovlašćeni servisi koji ugrađuju foliju u obavezi su da izdaju ovu Izjavu. Pri tome je važno da znate da između folije i stakla moraju biti postavljene nalepnice kao potvrda tehničke ispravnosti folije.

Black Glass je ovlašćeni servis za zatamnjivanje stakala koji ugrađuje folije odobrene od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Uz ugrađene folije, u Black Glass-u dobija se besplatno potrebna dokumentacija o foliji.

3. Atestiranje zatamnjenih stakala


Uz pomenutu dokumentaciju, odlazi se u neku od ustanova koja se bavi atestiranjem folija (AMSS, Tehnolab ili Auto Visit) i tamo se radi pregled dokumentacije i slikanje vozila. Nakon nekoliko dana dobija se Atest.

Taksa koja se placa AMSS-u iznosi 4.800 dinara, dok taksa koja se plaća Agenciji za bezbednost saobraćaja uz Republičku administrativnu taksu iznosi 3.430 dinara. Tako da ukupni troškovi za ove dve takse iznose 8.230 dinara.

Dobra vest je da atest možete uraditi do prve naredne registracije vozila tako da isti tehnički pregled možete iskoristiti i za registraciju i za atest. Važno je i da napomenemo da ovu proceduru NIJE potrebno ponavljati prilikom svake sledeće registracije vozila. Dakle, atest za folije vadi se samo jednom i traje koliko i folije na vozilu.

NOVO: Od 1.8.2021. u Black Glass-u možete da završite i Atest za 1h!
U želji da Vam olakšamo ovu proceduru, na našoj lokaciji obezbedili smo prostor za atestiranje koje vrši Centar za kontrolu motornih vozila AUTO VISIT DOO tako da sve možete da završite na jednom mestu u isto vreme kada dođete da zatamnite stakla na Vašem vozilu.

Ukoliko želite da zatamnite stakla na Vašem vozilu, pozovite nas za savet, konsultaciju i zakažite Vaš termin:
Black Glass Beograd: 063 / 8229 - 096