Meni

Zakon i atest za folije

Zatamnjivanje stakala u BiH

Dozvoljen stepen zatamnjenja

Zatamnjivanje stakala zakon
Zatamnjivanje stakala zakon

Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 25.04.2012.


Sva stakla iza stuba (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30% (ranije je to bilo 25%). Prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

Za ugrađene folije u skladu sa ovim Pravilnikom izdaju se ATESTI o propustljivosti folije.

Ceo pravilnik možete preuzeti na ovom linku

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala


Zatamnjivanje stakala u Bosni i Hercegovini definisano je u Pravilniku o dimenzijama ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i o osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u prometu na cestama.

Prema ovom Pravilniku DOZVOLJENO je sledeće:
  • Sva stakla iza stuba, odnosno iza vozača i suvozača, a to su zadnja bočna stakla i zadnje staklo mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja.
  • Stakla u ravni vozača i suvozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%, odnosno ukupna providnost ovih stakala nakon postavljanja folije treba da bude najmanje 70%.
  • Prednje vjetrobransko staklo se ne zatamnjuje.
Napomena: Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

Procedura atestiranja folija za auto-stakla od 2018. godine


1. Ugradnja atestiranih folija u ovlašćenom servisu:
Prilikom ugradnje, između folije i stakla postavljaju se nalepnice, kao dokaz da je folija odobrena od strane Agencije za bezbednost saobraćaja.
Ugradnja folija u Black Glass-u traje samo 1 sat, a garancija do 15 godina.

2. Dokumentacija za atest:
a) Izjava o ugrađenoj foliji: Prilikom ugradnje folija, ovlašćeni servisi su u obavezi da izdaju potrebnu dokumentaciju o foliji. U Black Glass-u, ova dokumentacija se dobija besplatno.

b) Saglasnost proizvođača za ugradnju folija: Ova potvrda se može izvaditi kod bilo kog ovlasćenog uvoznika automobila za Srbiju. Cena potvrde je od 0 do 3000 dinara, u zavisnosti od proizvođača.
Prilikom ugradnje folija u Black Glass-u, saglasnost proizvođača se dobija besplatno za sledeće marke vozila: Skoda, Citroen, Hyundai, Ford, Infinity, Mazda. Za Mercedes, BMW, Mini i Smart - saglasnost proizvođača je takođe besplatna i već je zavedena u Agenciji za bezbednost saobraćaja tako da se ne izdaje klijentima. Za marke automobila koji nemaju predstavnika proizvođača u Srbiji, kao što su Chevrolet, Rover i sl. saglasnost nije potrebna.

3. Atestiranje ugrađenih folija:
Sa pomenutom dokumentacijom folije se mogu atestirati u nekoj od ovlašćenih institucija za to (AMSS ili Tehnolab). Tu se radi pregled dokumentacije i slikanje vozila. Taksa koja se plaća AMSS-u varira od 2400 do 4800 dinara. Taksa koja se plaća Agenciji za bezbednost saobraćaja za obradu dokumentacije iznosi 3300 dinara. Nakon nekoliko dana Atest se može preuzeti.

NAPOMENA: Atest za folije se vadi samo jednom i traje koliko i folije na vozilu. Dakle, pomenutu proceduru nije potrebno ponavljati prilikom svake sledece registracije vozila.

Naljepnice i Potvrde za zatamnjena stakla u BiHOd 1.6.2021. godine svi servisi koji rade zatamnjivanje stakala u obavezi su da izdaju sledeće:
1. Naljepnice za zatamnjena stakla:
Prilikom ugradnje folije, na svakom staklu u donjem uglu između folije i stakla postavlja se naljepnica (sličica) sa jedinstvenim serijskim brojem.

2. Potvrda o ugrađenoj foliji:
Ova potvrda sadrži datum ugradnje, podatke servisa koji ugrađuje foliju, karakteristike ugrađenih folija i podatke o vozilu na koje je folija postavljana.

Black Glass servisi u Bosni i Hercegovini od 1.6.2021. postavljaju pomenute naljepnice i izdaju Potvrdu o ugrađenoj foliji. Naljepnica i Potvrda važe koliko i folija na vozilu, a to je minumum 10 godina kada su u pitanju LLumar folije.

Svi oni koji već imaju zatamnjena stakla u skladu sa zakonom (napred do 30% zatamnjenja i nazad neograničeno zatamnjenje), ali nemaju naljepnice i Potvrdu o ugrađenoj foliji, mogu nesmetano voziti auto sa zatamnjenim staklima do 1.6.2023.godine. Nakon toga svako zatamnjeno vozilo registrovano u Bosni i Hercegovini moraće da ima naljepnice i Potvrdu.