Meni

Zakon i atest za folije

Dozvoljen stepen zatamnjenja

Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu 25.04.2012.


Sva stakla iza stuba (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, a stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30% (ranije je to bilo 25%). Prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Zatamnjenje stakla u ravni vozača koje je fabrički tonirano i najsvetlija folija (koja ima toplotnu i UV zaštitu kao i tamnije folije), uklapaju se u zakonski okvir (do 30% zatamnjenja).

Za ugrađene folije u skladu sa ovim Pravilnikom izdaju se ATESTI o propustljivosti folije.

Ceo pravilnik možete preuzeti na ovom linku

Procedura atestiranja folija za auto-stakla od 2018. godine


1. Saglasnost proizvođača za ugradnju folija: Ova potvrda se može izvaditi kod bilo kog ovlasćenog dilera, odnosno uvoznika automobila za Srbiju. Cena potvrde je od 0 do 3000 dinara, u zavisnosti od porizvođaca.
Prilikom ugradnje folija u Black Glass-u, saglasnost proizvođača se dobija besplatno za sledeće marke vozila:
Mercedes, BMW, Skoda, Ford, Volvo, Infinity, Mazda, Hyundai, Citroen, Renault, Nissan, Dacia.


2. Dokumentacija o ugrađenoj foliji: Prilikom ugradnje folija, ovlašćeni servisi su u obavezi da dostave svu potrebnu dokumentaciju o foliji, pri čemu se između folije i stakla postavljaju nalepnice kao potvrda tehničke ispravnosti folije. U Black Glass-u, ova dokumentacija se dobija besplatno uz ugradnju folija.

3. Atestiranje ugrađenih folija u AMSS-u: Sa pomenutom dokumentacijom se odlazi u najbliže predstavništvo Auto-moto saveza Srbije na pregled dokumentacije i slikanje vozila. AMSS dokumentaciju predaje Agenciji za bezbednost saobracaja. Taksa koja se plaća AMSS-u varira od 2400 do 4800 dinara. Taksa koja se plaća Agenciji za bezbednost saobraćaja za obradu dokumentacije iznosi 3300 dinara. Nakon nekoliko dana Atest se može preuzeti u AMSS-u.

NAPOMENA: Atest za folije se vadi samo jednom i traje koliko i folije na vozilu. Dakle, pomenutu proceduru nije potrebno ponavljati prilikom svake sledece registracije vozila.