Meni

Kako se registruje auto sa zatamnjenim staklima?

Od kako je u Srbiji uvedeno atestiranje zatamnjenih stakala 2018. godine puno se pisalo o tome kako proći tehnički pregled i registrovati auto sa zatamnjenim staklima. Odgovor je vrlo lako kada se radi po zakonu.

Registracija vozila sa zatamnjenim staklima

Auto sa zatamnjenim staklima može uredno da prođe tehnički pregled i sasvim normalno registruje. Samo je važno da su stakla zatamnjena u skladu sa propisima i da za to postoji atest.

1. Saglasnost proizvođača


Prvi dokument koji je potreban za atest je Saglasnost proizvođača za ugradnju folija. Ova potvrda se može dobiti kod bilo kog ovlašćenog uvoznika automobila za Srbiju. Cena ove potvrde se kreće oko 3.000 dinara, u zavisnosti od porizvođaca.

Ukoliko zatamnjujete stakla u Black Glass-u imaćete besplatnu saglasnost za sledeće marke automobila: Skoda, Mercedes, BMW, Ford, Infinity, Mazda, Hyundai, Citroen.

Zatamnjivanje stakala po zakonu


Zatamnjivanje stakala u Srbiji je dozvoljeno članom 72 Pravilnika o podeli motornih i priključnih vozila i tehničkim uslovima za vozila u saobraćaju na putevima koji je stupio na snagu još 2012. godine.
Prema ovom pravilniku, dozvoljeno je da sva stakla iza stuba, zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo, budu potpuno zatamnjena bez ograničenja. Stakla u ravni vozača mogu biti zatamnjena do 30%, a prednja šoferšajbna se ne zatamnjuje.

Kada su stakla zatamnjena na ovaj način u ovlašćenom servisu koji prilikom ugradnje folije postavlja homologacione nalepnice i izdaje odgovarajuću dokumentaciju o foliji, do atesta se dolazi lako.

Black Glass je ovlašćeni servis za zatamnjivanje stakala koji ugrađuje folije odobrene od strane Agencije za bezbednost saobraćaja. Uz ugrađene folije, u Black Glass-u dobija se besplatno potrebna dokumentacija o foliji.

Atestiranje zatamnjenih stakla


Uz pomenutu dokumentaciju, odlazi se u neku od ustanova koja se bavi atestiranjem folija (AMSS ili Tehnolab) i tamo se radi pregled dokumentacije i slikanje vozila. Nakon nekoliko dana dobija se Atest.

Atestiranje folija možete uraditi u nekoj od ustanova koja je nadležna za to kao što su AMSS ili Tehnolab. Za atest je potrebna dokumentacija o foliji koja se dobija u servisu koji foliju ugrađuje i Saglasnost proizvođača za ugradnju folija koja se može uzeti kod bilo kog ovlašćenog uvoznika automobila za Srbiju. Za proizvođače koji nemaju predstavnika u Srbiji saglasnost nije potrebna.

Proces atestiranja podrazumeva pregled pomenute dokumentacije i slikanje vozila. Pošto je tom prilikom potrebno da se uradi i vanredni tehnički pregled, isti možete iskoristiti za registraciju vozila, jer atest treba da se uradi do prve naredne registracije.

Važno je da znate da se atest za folije vadi samo jednom i možete ga koristiti prilikom svake sledeće registracije vozila. Atest traje koliko i folije na vozilu.

Ukoliko želite da zatamnite stakla na Vašem vozilu, pozovite nas za savet, konsultaciju i zakažite Vaš termin: Beograd: 063 / 8229 - 096