Meni

Najčešća pitanja o zatamnjivanju stakala

Sve što ste želeli da znate o zatamnjivanju stakala, vrstama folija, njihovim karakteristikama, procesu ugradnje, kao i zakonskim okvirima... Ovo su neka od najčešće postavljanih pitanja o zatamnjivanju auto stakala.

Pitanja o zatamnjivanju stakala

1. Da li je zatamnjivanje stakala dozvoljeno zakonom?


Zatamnjivanje stakala je dozvoljeno zakonom. Stakla iza vozača mogu se zatamniti po želji, i do 100%, dok stakla u ravni vozača (vozačevo i suvozačevo) mogu biti zatamnjena do 30%.

Folija sa 30% zatamnjenja je izuzetno svetla, skoro providna, ali ima toplotnu i UV zaštitu, zbog čega je skoro svi vozači stavljaju. Prednja šoferšajbna se po zakonu dodatno ne zatamnjuje, ali na nju možete staviti potpuno providnu foliju sa visokim stepenom toplotne i UV zaštite.

2. Koje vrste folija za zatamnjivanje stakala postoje?


Postoje poliester folije, folije sa metalnom osnovom i nanokeramičke folije koje omogućuju maksimalnu toplotnu i UV zaštitu, kao i kristalno čistu vidljivost iznutra, bez obzira na procenat zatamnjenja.

U Black Glass servisima u ponudi su sve pomenute vrste folija, a postoji čak 3 vrste nanokeramičkih folija koje pored vrhunske toplotne i UV zaštite sadrže i infracrvene blokatore, i pružaju najbolju toplotnu zaštitu do sada.

3. Koji brend folija je najbolji?


Brend folija koji je broj 1 u svetu po kvalitetu, obimu proizvodnje i prodaje folija jeste LLumar. Proizvođač ovih folija je američka kompanija Eastman Performance Films poznata po najvećim inovacijama u proizvodnji folija za automobile i folija za stakla za građevinske objekte.

LLumar folije su zbog svojih performansi u pogledu tolotne i UV zaštite preporučene od strane Fondacije za borbu protiv raka kože kao efikasan način zaštite od štetnog sunčevog zračenja.

4. Kako razlikovati kvalitetnu foliju od folije lošeg kvaliteta?


Osnovna razlika među folijama, kada govorimo o nihovom kvalitetu i performansama, jeste u toplotnoj i UV zaštiti, vidljivosti iznutra, kao i dužini garancije.

U Black Glass servisima pre ugradnje folija možete testirati stepen toplotne zaštite ovih folija na specijalnoj LLumar lampi koja demonstrira sunčevo zagrevanje. Tu ćete najbolje osetiti razliku među folijama.

Takodje, prilikom izbora folija preporučljivo je da proverite kolika je garancija. Kvalitetnije folije, koje možete izabrati u Black Glass servisima, imaju garanciju od 10 do 15 godina.

5. Koje sve nijanse folija postoje i koje su najpopularnije?


Pet najčešćih nijansi folija za auto stakla su: 30%, 50%, 65%, 85% i 95/100% zatamnjenja.

Black Glass preporučuje zatamnjenje od 85% iza stuba, što odgovara fabrički zatamnjenom staklu, a u ravni vozača 30% zatamnjenja, kako je definisano Zakonom.

6. Da li samo tamne folije štite od sunca?


Prilikom izbora folija važno je znati da toplotna i UV zaštita ne zavise od nivoa zatamnjenja, već od kvaliteta folije. Sve LLumar folije imaju istu UV zaštitu od 99%, ali se stepen toplotne zaštite razlikuje, jer svaka nova generacija folija omogućava veći stepen toplotne zaštite, što posebno dolazi do izražaja tokom letnjih vrućina.

Folije na poliester osnovi imaju najmanji stepen toplotne zaštite, zatim folije sa metalnom osnovom imaju nešto bolji stepen toplotne zaštite, dok nanokeramičke folije pružaju najveću toplotnu zaštitu.

Kada su u pitanju nanokeramičke folije, možemo reći da potpuno providne i svetle nijanse ovih folija pružaju odličnu toplotnu i UV zaštitu kao i tamne folije.

7. Da li postoji folija za prednju šoferšajbnu za zaštitu od sunca?


Da. Na prednju šoferšajbnu možete staviti potpuno providnu foliju za šoferšajbnu sa toplotnom i UV zaštitom. Na taj način postiže se bolji ukupan efekat toplotne zaštite kada na vozilu nema stakla bez folije koje propušta toplotu.

U Black Glass servisima, u ponudi su tri vrste nanokeramičkih folija za prednju šoferšajbnu, koje pružaju od 60% do 80% toplotne zaštite, uz 99% UV zaštite. Na ove folje dobijate pisanu garanciju od 12 ili 15 godina.

8. Koliko zapravo folije za stakla štite od sunca?


Tokom letnjih vrućina nanokeramičke folije mogu da snize teperaturu u vozilu čak za 25 stepeni. Testovi su radjeni na dva identična automobila, od kojih je jedan imao folije, a drugi ne: Automobil bez folija parkiran 2 sata na suncu u letnjem periodu se prekomerno zagreva i temperatura u vozilu može da dostigne i do 55-60°C. U automobilu sa nanokeramičkim folijama temperatura u vozilu je i za 25 stepeni niža, što je ogromna razlika!

Sa ostalim folijama koje nisu nanokeramičke toplotna zaštita je nešto manja. Na primer, sa folijom na metalnoj osnovi bi u tom slučaju temperatura u vozila bila za 15 stepeni niža. Više o prednostima folija i testiranju folija možete pogledati na strani EFEKTI FOLIJA.

9. Koja je razlika između folija i fabrički zatamnjenih stakala?


Fabrički zatamnjena stakla nemaju toplotnu i UV zaštitu koju imaju folije, već imaju samo vizuelni efekat zatamnjenosti. Takođe, folija ima i bezbednosnu funkciju jer u slučaju lomljenja stakla, zadržava komadiće stakla na mestu i sprečava njihovo rasipanje.

10. Da li se fabrička stakla mogu naknadno zatamnjivati?


Da, fabrički zatamnjena stakla mogu se naknadno zatamnjivati folijom u bilo kojoj nijansi. Ugradnjom folija na fabrički zatamnjena stakla može da se poveća vizuelni efekat zatamnjenja, a može da se ugradi i potpuno svetla folija koja neće menjati vizuelni izgled ali će pružiti toplotnu i UV zaštitu koju fabrička stakla nemaju.

11. Kako se zatamnjuju stakla na vozilima sa registracinim tablicama EU?


Na vozila sa EU tablicama ugrađuju se folije na zadnjem delu vozila (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo). U pitanju su folije sa TÜV oznakom za koje se izdaju EU sertifikati odmah po ugradnji folija. Ovi sertifikati se ne naplaćuju.

12. Da li zatamnjena stakla zaista mogu smanjiti potrebu za korišćenjem klime u vozilu?


Da, zatamnjena stakla zbog svoje toplotne zaštite, smanjuju potrebu za korišćenjem klime u automobilu, te i potrošnju goriva. Ugradnjom folija na stakla unutrašnjost automobila postaje svežija i prijatnija. Kvalitetne folije za stakla prigušuju jaku sunčevu svetlost, smanjuju temperturu u vozilu i filtriraju štetno sunčevo zračenje.

13. Da li folije na staklima mogu da zaštite enterijer automobila od štetnog uticaja sunčevog zračenja?


UV zračenje u velikoj meri utiče na propadanje i bleđenje enterijera. Folije sadrže UV filtere koji blokiraju 99% UV zraka tako da sprečavaju njegova štetna dejstva kako na enterijer vozila, tako i na kožu vozača i njegovih saputnika.

14. Da li folije štite od razbijanja stakla?


Folije imaju važnu bezbednosnu funkciju. One ojačavaju staklo te i produžavaju vreme potrebno za razbijanje stakla.

U slučaju lomljenja stakla prilikom saobraćajnih nezgoda, zadržavaju staklo na mestu, odnosno u jednom komadu, tako da ne dolazi do raspršivanja stakla što može izazvati eventualne povrede.

15. Koliko traje proces zatamnjivanje stakala?


U Black Glass servisima proces ugradnje folija na auto stakla traje oko sat vremena, jer na jednom vozilu radi tim sertifikovanih montažera.

16. Da li vremenski uslovi utiču na zatamnjivanje stakala?


Ne. Stakla se mogu zatamnjivati u svim godišnjim dobima. Različiti vremenski uslovi ne utiču na proces ugradnje folija, tako da se zatamnjivanje stakala radi tokom cele godine.

17. Da li je potrebna neka priprema automobila pre zatamnjivanja?


Nije. Montažeri pre ugradnje folija obavljaju sve potrebne pripreme koje se odnose na detaljno čišćenje stakala, kao i skidanje lepka ukoliko je na staklu već postojala folija.

18. Da li se stakla zatamnjuju sa spoljašnje ili unutrašnje strane?


Folija se postavlja sa unutrašnje strane stakla. Proces pripreme i krojenja folija radi se sa spoljašnje strane stakla, ali se folija montira sa unutrašnje strane. Na ovaj način folija je zaštićena od spoljnih uticaja, a vi ste zaštićeni od UV zračenja i prekomernog zagrevanja kabine vozila tokom letnjih vrućina. Pored toga, kako je folija sa unutrašenje strane stakla, u slučaju nezgode i lomenjenja stakla, folija onemogućava raspršivanje sitnih komada stakla na putnike.

19. Koliko je folija spuštena u odnosu na gornju ivicu stakla?


Folija mora da bude spuštena izmedju 1 i 2 mm u odnosu na gornju ivicu stakla, što je u skladu sa profesionalnim standardima zatamnjivanja stakala. To je gotovo neprimetno na staklu, a neophodno je kako bi se sprečilo odlepljivanje u gornjem delu stakla koje ide pod keder.

20. Da li se na zadnjem staklu ugrađuje folija iz jednog komada?


Svi obučeni i iskusni montažeri bi treblo da znaju da ugrade foliju iz jednog komada bez obzira na zakrivljenost stakla. U Black Glass servisima, na zadnjoj šoferšajbni, kao i na svim ostalim staklima, folije se ugrađuju iz jednog komada bez obzira na tip vozila.

21. Da li se prilikom zatamnjivanja stakala skidaju tapaciri?


To zavisi od preferencije i iskustva montažera koji ugrađuje foliju. Naravno, mnogo je lakše ugraditi foliju kada se skinu tapaciri pa zato veliki broj neiskusnih montažera pribegava ovom načinu rada.

U Black Glass servisima tapaciri se ne skidaju jer su svi montažeri prošli intenzivnu obuku i imaju odgovarajuće iskustvo u radu da mogu da na profesionalnan način ugrade foliju na svaki automobil bez skidanja tapacira.

22. Da li se prilikom ugradnje folija koriste neke hemikalije koje mogu oštetiti auto?


U Black Glass servisima se prilikom ugradnje folija koristi samo voda i sapunica; ne koriste se nikakve hemikalija koje bi mogle da oštete bilo koji deo automobila. Svakako se pre ugradnje folija postavljaju zaštitna platna tako da nema rizika da će biti oštećen enterijer automobila, čak ni vodom.

23. Da li se prilikom zatamnjivanja stakala oštećuju grejači zadnjeg stakala?


Ugradnja folija ne oštećuje grejače. Postoji mogućnost da se grejači oštete prilikom skidanja folija kada su u pitanju folije jako lošeg kvaliteta kojima je istekla garancija i kada to rade nestručna lica.

24. Da li skalpeli koji se koriste za sečenje folija mogu da ogrebu auto-stakla?


Ne mogu. Ozbiljni servisi koriste profesionalne alate pa tako i specijalne skalpele za auto stakla koji nemaju mogućnost da naprave bilo kakvu ogrebotinu na staklu. Međutim, ukoliko vaša stakla već imaju ogrebotine i oštećenja pre ugradnje folija, morate znati da će nakon zatamnjivanja stakala, zbog tamnije boje folija, ove ogrebotine biti uočljivije.

25. Da li mogu da se spuštaju prozori odmah nakon zatamnjivanja stakala?


Preporuka je da se stakla ne spuštaju 2 dana od ugradnje folija kako bi se lepak sa folije potpuno osušio.

26. Da li je normalno da nakon montaže folija stakla budu šarena?


Nakon ugradnje folija, može da se vidi blago “šarenilo” i/ili mali balončići na staklu, jer je u toku proces sušenja lepka, koji ne traje duže od dva dana. Bitno je da se stakla ne spuštaju u ovom periodu. Nakon dva dana folija na staklu će izgledati potpuno ujednačeno, bez bilo kakvih nepravilnosti i tačkasta bordura biće izjednačena.

27. Da li ostaju balončići ili tačkice nakon ugradnje folija?


Kada se završi proces sušenja folije, koji traje dva dana od ugradnje, na staklu ne sme biti bilo kakvih balončića i neravnina. Ukoliko je zatamnjivanje stakla urađeno profesionalno, stakla će izgledati kao da su fabrički zatamnjena.

28. Da li postoje posebni uslovi za održavanje zatamnjenih stakala?


Zatamnjena stakla ne zahtevaju posebno održavanje. Stakla sa folijama održavaju se kao i stakla bez folija. Mogu se brisati sredstvima koja su namenjena za čišćenje stakla, ali ne jakim abrazivnim sredstvima niti oštrim predmetima koji mogu oštetiti i staklo i foliju.

29. Koja je garancija na zatamnjena stakla?


U Black Glass servisima dobijate pisanu garanciju od 10 do 15 godina, zavisno od vrste folija koju izaberete.

30. Kako se kreću cene za zatamnjivanje stakala?


Sve cene možete pogledati na strani CENOVNIK.

Ukoliko Vas zanima zatamnjivanje stakala pozovite nas za sva pitanja i zakazivanje termina:
Beograd: 063 / 8229 - 096
Banja Luka: 066 / 409 - 409
Sarajevo: 061 / 313 - 315
Novi Pazar: 063 / 8229 - 096

Pogledajte još


Najčešća pitanja o zatamnjivanju stakala

Zablude o folijama za zatamnjivanje stakala

Od čega zavisi cena zatamnjivanja stakala?

Dozvoljeno zatamnjivanje stakala

Procedura za zatamnjivanje stakala

Kako atestirati zatamnjena stakla?

Kako se registruje auto sa zatamnjenim staklima?

Često postavljana pitanja o zakonu i atestu

Atestiranje zatamnjenih stakala u Black Glass-u

Fabrički zatamnjena stakla

Bezbojna folija za zaštitu od sunca za šoferšajbnu

Zatamnjivanje stakala Sarajevo

Zatamnjivanje stakala Banja Luka

Zatamnjivanje stakala Vranje, Leskovac i Niš

LLumar folije Sarajevo i Banja Luka

Zatamnjivanje stakala Novi Pazar

UV zaštitne folije za zatamnjivanje stakala

Nano-keramičke folije za zatamnjivanje stakala

Energetska efikasnost automobila sa zatamnjenim staklima

Kako da odaberete pravi stepen zatamnjenja folije?

Kako da odaberete foliju za zatamnjivanje stakala?

Zatamnjivanje farova i stop svetala

Tehnike ugradnje folija na auto-stakla

Koliki su životni vek i garancija na zatamnjena stakla?

Sigurnosne folije za auto stakla

Nano-keramičke folije sa garancijom dužom od decenije

Hladovina za Vaš auto na +30°C

Najbolji biraju najbolje folije za zatamnjivanje stakala

Nevidljiva UV folija sa vidljivim prednostima

Posledice UV zračenja tokom vožnje

UVA i UVB zračenje u automobilu

Značaj dobre montaže folija za auto stakla

10 razloga za izbor LLumar folija za auto stakla

Demonstracija efekata UV zračenja na kožu

Kako se zaštititi od vrućine u najtoplijim godinama do sada?

Proizvođač LLumar folija za stakla