Meni

UVA i UVB zračenje u automobilu

Sa aspekta štetnog dejstva UV zraka, automobil predstavlja jedno od najopasnijih mesta. Ipak, sve više vremena provodimo u automobilu, naročito tokom leta, kada idemo na duža putovanja ili kraće izlete, a upravo tada je izlaganje UV zracima najrizičnije.

UV zračenje zaštita

I vozač i putnici, na relativno malom prostoru, okruženi su staklenim površinama koje su izložene dejstvu sunčevih zraka, te i štetnim UV zracima.

Većina automobilskih stakala u neznatnoj meri filtrira štetno UV zračenje. Samo kod nekoliko najnovijih tipova automobila prednje vetrobransko staklo pruža adekvatniju zaštitu od UV zraka, dok ostala stakla nemaju odgovarajuću UV zaštitu.

Važno je razumeti da automobilska stakla donekle filtriraju samo UVB zrake, ali propušaju UVA zrake koji su glavni uzročnici melanoma (karcinoma kože). UVA zraci su zraci sa većom talasnom dužinom, i njihove posledice se primećuju nešto kasnije. Dejstvo UV zraka u organizmu se akumulira, te je moguće da se simptomi pojave tek nakon nekoliko godina.

Ako se setimo novina zaboravljenih ispred automobilskog stakla, koje posle nekoliko dana izblede, jasno nam je koliki je intenzitet UV zračenja i kakav efekat može imati na našu kožu. Dečija koža je mnogo osetljivija od kože odraslih, te je veoma važno pružiti im adekvatnu zaštitu od UV zračenja.

Dermatolozi savetuju upotrebu UV zaštitnih folija kojima se može obezbediti odgovarajuću zaštita za sve vozače i njihove putnike. Stoga, Fondacija za za borbu protiv raka kože preporučuje UV zaštitne folije kao deo potrebne opreme za sve vozače. 

Preporuka Black Glass tima je ugradnja Llumar auto-folija koje blokiraju do 99.5% UV zraka, zbog čega ih pomenuta Fondacija za borbu protiv raka kože smatra efikasnim sredstvom za zaštitu od štetnog sunčevog zračenja tokom vožnje.