Meni

Često postavljana pitanja o zakonu i atestiranju zatamnjenih stakala u Srbiji

Od kako je uvedeno obavezno atestiranje zatamnjenih stakala u Srbiji 2018. godine puno je pitanja o tome šta je dozvoljeno i kako doći do atesta. Ovo su neka od najčešće postavljanih pitanja o atestiranju u Srbiji:

Atest za zatamnjena stakla

1. Da li je zatamnjivanje stakala dozvoljeno?


Zatamnjivanje stakala je DOZVOLJENO zakonom još od 2012. godine. Ono što se menjalo jeste uvođenje obaveznog atestiranja od 2018. godine.

2. Koja stakla mogu da se zatamne i koliko?


Sva stakla sem prednje šoferšajbne. Sva stakla iza stuba (zadnja bočna stakla i zadnje vetrobransko staklo) mogu biti naknadno zatamnjena bez ograničenja, što znači da mogu biti zatamnjena i 100%. Stakla u ravni vozača mogu biti naknadno zatamnjena do 30%.

3. Koje folije smeju da se lepe na auto stakla?


Na auto stakla mogu da se lepe isključivo folije koje su prošle ispitivanje u akreditovanim laboratorijama i imaju oznaku kojom se to potvrđuje. Atestirana folija se može kupiti samo kod ovlašćenih distibutera i ugraditi samo u servisima koji su registrovani u Agenciji za bezbednost saobraćaja. Ovlašćeni servisi prilikom ugradnje postavljaju nalepnice sa oznakom izmedju folije i stakla i izdaju dokumentaciju o ugrađenoj foliji što je neophodno za atest.

4. Da li treba atest za zadnja zatamnjena stakla?


Ukoliko su ugrađene folije na vozilu potrebno je da se uradi atest, bez obzira da li je folija postavljena na sva stakala ili samo na zadnja stakla.

5. Da li je potreban atest za fabrički zatamnjena stakla?


Fabrički zatamnjena stakla su obično na zadnjem delu vozila, iza vozača i suvozača. Na svakom fabrički zatamnjenom staklu stoji rimska oznaka V pored holograma na staklu. To je dokaz da su stakla fabrički tonirana i za njih nije potreban atest. Međutim, ukoliko se ova stakla dodatno zatamnjuju ugradnjom folije, potrebno je da se uradi atest.

6. Kako se registruje auto sa zatamnjenim staklima?


Auto sa zatamnjenim staklima može uredno da prođe tehnički pregled i sasvim normalno registruje. Samo je važno da su stakla zatamnjena u skladu sa propisima i da je za to izvađen atest.

7. Da li treba dozvola proizvodjača automobila da bismo zatamnili stakla?


Da biste mogli da izvadite atest potrebna je saglasnost proizvodjača za ugradnju folija. Ova saglasnost se može dobiti kod bilo kog ovlašćenog uvoznika automobila za Srbiju. Ukoliko za Vaš automobil ne postoji predstavnik u Srbiji, saglasnost nije potrebna.

8. Koja dokumentacija je potrebna za dobijanje atesta?


Za dobijanje atesta potrebna je Izjava o ugrađenoj foliji koju izdaje ovlašćeni servis u kome se radi ugradnja folije i Saglasnost proizvodjača automobila za ugradnju folije.

9. Kada je potrebno uraditi atest za zatamnjena stakla?


Atest za folije treba da se uradi do prve naredne registracije vozila. Kako se prilikom atestiranja radi vanredni tehnički pregled, to možete iskoristiti i za registraciju vozila. Važno je da ovu proceduru ne ostavljate baš za zadnji dan jer je za izdavanje atesta potrebno nekoliko dana. Atest se radi samo jednom i traje koliko i folija na autu.

10. Kakvi su saobraćajni propisi za tamna stakla? Šta kada Vas zaustavi policija?


Ukoliko imate atest za zatamnjena stakla na Vašem vozilu nećete imati nikakav problem. Ukoliko još uvek nemate atest, a folije su urađene po propisu, takođe nema problema jer atest možete da izvadite do prve naredne registracije.